Radostna posledica 1. novembra 1970

1. novembra, na praznik Vseh svetih, ima FSSPX prav poseben vzrok za veselje, saj je bila na ta dan je leta 1970 Bratovščina cerkvenopravno ustanovljena, štiri mesece kasneje pa jo je Sveti sedež tudi uradno potrdil.

Radostna posledica 1. novembra 1970 za FSSPX

Piše se leto 1971 in dan v letu je 18. februar. Kardinal John Wright, prefekt Kongregacije za kler, je v svoji pisarni rimske kúrije v Rimu ravnokar napisal pismo, v katerem pohvali in potrdi Bratovščino svetega Pija X. (v angleščini).

To pismo je spisal kot odgovor na prošnjo nadškofa Marcela Lefebvra, da bi Sveti sedež uradno priznal Duhovniško bratovščino. Samo nekaj mesecev pred tem, točno na 1. november prejšnjega leta (1970), je škof ordinarij mesta Fribourg, Francois Charriere, odobril ustanovitev Bratovščine (v angleščini) (znane tudi kot Učenci Jezusa in Marije) in hkrati močno nagovarjal nadškofa Lefebvra, naj poskrbi za vzgojo bodočih duhovnikov.

Ta prošnja, namenjena Kongregaciji za kler, ki jo je spisal bivši apostolski delegat v Afriki (ki mu je bilo usojeno, da je postal bolj znan kot “borec za tradicijo”), je pravzaprav del uradnega postopka za prepoznavo nove verske ustanove. Sicer pa je bolj nenavadno to (in kar samo po sebi razkriva Božjo previdnost tudi sredi pokoncilske krize), kako hitro je bilo prepoznanje te bratovščine dano – zgolj slabe štiri mesece po njeni ustanovitvi 1. novembra leta 1970. 

Druga izjemna posebnost v tem pisnem dovoljenju je poklon kardinala Wrighta novi duhovniški bratovščini, ki je napisan črno na belem skupaj s pohvalo in odobravanjem “ordinarijev iz različnih delov sveta”. 

Posledica tega, da je Božja previdnost “pohitela” s kanoničnim priznanjem (ta postopek pogosto traja precej dlje) in hkrati zagotovila pohvalo, ki je utemeljila dejanje rimske kúrije, je postala kristalno jasna v času, ko se je kriza modernizma v Cerkvi še naprej poglabljala. Kajti le nekaj let kasneje so liberalni francoski škofje obtožili prej hvalevredno semenišče FSSPX v Ecônu, da je zdaj “odpadniško semenišče”, ki nima cerkvenega dovoljenja. 

Ta krivična obsodba – ki je priročno pozabila, da je Bratovščina svetega Pija X. imela potrditev Rima in da je bila živa veja Katoliške Cerkve – je sprožila val liberalnega preganjanja Bratovščine, in je dosegla vrhunec v nezakonitem poskusu kanonične ukinitve Bratovščine (v angleščini), na kar je nadškof Lefebvre odgovoril:

… bili smo obsojeni brez sojenja, brez možnosti, da se branimo, brez ustreznega opozorila ali pisnega postopka in brez pritožbe.

Odprto pismo zmedenim katolikom (angleško)

In vendar, navkljub nepravičnemu preganjanju Bratovščine svetega Pija X. in njega samega, je nadškof Marcel Lefebvre vseeno radostno – “brez zagrenjenosti ali zamere” – še naprej opravljal apostolsko poslanstvo, ki mu ga je Bog v previdnosti časa namenil po Katoliški Cerkvi za duhovništvo in rešenje duš.


Pismo o odobritvi Bratovščine svetega Pija X. kardinala Wrighta

18. februar, 1971

Vaša ekscelenca,

Z veliko radostjo sem prejel Vaše pismo, v katerem me Vaša Ekselenca seznanja s svojimi novicami in prav posebno o Statutu Duhovniške Bratovščine.

Kot razlaga Vaša Ekselenca, je to Združenje, ki je zaradi Vašega delovanja prejelo 1. novembra, leta 1970, odobritev Njegove Ekselence Francoisa Charriera, nadškofa mesta Fribourg, že prešlo meje Švice, kar nekaj škofij na različnih koncih sveta pa mu izraža pohvalo in odobravanje. Vse to, predvsem pa modrost pravil, ki vodijo in urejajo to Združenje, dajejo veliko razlogov za upanje v njegov uspeh.

Kar zadeva Sveto kongregacijo, se bo Bratovščina zagotovo lahko prilagodila predlogom Koncila (za vzgojo semeniščnikov), za namene pošiljanja duhovnikov po svetu.

S spoštovanjem, Vaša Ekselenca,
Vaš v Gospodu.

najbolj vdan v Gospodu,
J. kard. Wright, pref.

Vir: sspx.org