Francija: Ohranjeno srce Pauline Jaricot

Relikviarij, v katerem je shranjeno srce Pauline Jaricot

Srce Pauline Jaricot je shranjeno v relikviariju v cerkvi svetega Polikarpa, ki stoji ob vznožju hriba Fourvière v Lyonu. Njeno srce je – celo po 161 letih po njeni smrti – v tako dobro ohranjenem stanju, da bega znanstvenike in medije. 

Takoj po tem, ko je 9. januarja leta 1862 umrla, je kirurg njeno srce izrezal iz njenega telesa, ga položil v srebrn relikviarij in le-tega zapečatil, pri tem pa ni uporabil nobenega načina konzervacije. V letu 2021 so relikviarij z njenim srcem odprli in našli njeno srce v odličnem stanju.

Maja leta 2022 je Lyonska škofija zaupala srce skupini raziskovalcev z Univerze Paris-Saclay, ki jo vodi Philippe Charlier, mrliški oglednik, paleo-patolog1 in direktor laboratorija za antropologijo, arheologijo in biologijo.

Raziskovalna skupina si je zadala dve nalogi, in sicer da bo pregledala stanje ohranjenosti srca in določila morebitni vzrok srčnega obolenja, ki bi lahko pojasnilo smrt pobožne Lyončanke pri njenih 63 letih. Temeljit makroskopski pregled organa in uporaba medicinskega slikanja sta pravzaprav omogočila potrditev, da je to srce res človeško. 

Nato je bilo potrebno organ pregledati tako, da upoštevaš pogoje Cerkve, ki zahtevajo, da se vanj fizično ne posega. Philippe Charlier je uporabil sodobne molekularne tehnike, kot npr. mikro-tomografija in paleo-prototipiranje, ki omogočata 3-dimenzionalno rekonstrukcijo. Več disciplinarna raziskovalna skupina je svoje rezultate objavila v reviji International Journal of Molecular Sciences2, februarja 2023.

Sama študija znanstveno ni uspela razložiti vzroka tako dobre ohranitve srca. Vendar pa je skozi pregled stanja njenega srca odkrila, da izgleda, da Pauline Paricot ni umrla zaradi bolezni srca, kar je prav nasprotno, kot je mislil njen biograf. 

Pauline je bila krhkega zdravja z izmeničnimi obdobji resnih bolezni, ki so jo večkrat puščala na robu smrti, kar so si razlagali kot srčno popuščanje. Philippe Charlier pa je to zanikal: »V srcu ni nobenih sledi srčnega napada, ne sedanjih ne preteklih. To je zdravo srce in, morfološko gledano, tu ni nobenih sledi staranja organa.«

Pauline Jaricot je bila rojena na 22. julij, 1799. leta v Lyonu kot sedmi otrok družine delavcev s svilo iz Lyona, ki so bili globoko povezani s Cerkvijo. Sama se je odločila, da svoje življenje posveti Gospodu, in je tako zaobljube čistosti naredila v kapeli Device Naše Gospe iz Fourviera na Božič leta 1816 ter ostala laikinja. 

Med letoma 1819 in 1820 si je z nekaj prijatelji iz tovarne svojega očeta in sorodniki, združeni v istem življenju dejavne molitve in dobrodelnosti, zamislila nabirko, ustvarjeno od rok do rok, imenovano ˈPaulinin stotinˈ, da bi nabrala sredstva za misijone. Oblikovala je skupine po deset članov, kjer bi vsak član sčasoma ustvaril novo skupino desetih članov, ki bodo dajali stotin na teden in vsakodnevno molili za misijone. 

Ta način se je zelo hitro razširil po vsem svetu in 3. maja leta 1822 postal Združenje za širjenje vere. Paulina je zatorej navdih za Združenje za širjenje vere, ki je tako eno izmed štirih Papeških misijonskih družb, danes prisotnih v 140 državah.

Potem ko je oblikovala skupine za širjenje vere, je sama razumela, da brez molitve Cerkev in misijoni ne morejo živeti, je, da bi odgovorila na duhovne potrebe svojega časa, ustanovila Živi rožni venec, to je molitev rožnega venca, razdeljena med skupine 15 ljudi. 

Vsak človek se zaveže, da bo vsak dan zmolil eno desetko in premišljeval eno izmed 15 skrivnosti rožnega venca. Tako so vsak dan po vsaki skupini izmoljeni vsi trije deli rožnega venca. Ko je leta 1862 Paulina Jaricot umrla, je bilo v Franciji 2.250.000 članov. Živi rožni venec se je do danes razširil po vsem svetu. 

Leta 1922 je Pij XI. povzdignil delo Združenja za širitev vere na stopnjo papeškega dela in sedež Združenja prenesel v Rim. Leta 1926 se je poklonil misijonarskemu geniju – Paulini Jaricot in jo predlagal v postopek beatifikacije.

Vir: fsspx.news


1 Patologija: je preučitev ali diagnoza bolezni s pregledom organa, tkiva, telesne tekočine, ali celega telesa (obdukcija). Paleo pomeni starodaven. Philippe Charlier se je specializiral na področju preučevanja nekaj stoletij starih trupel. 

2 Spletna stran: https://www.mdpi.com/1422-0067/24/3/3011