Presenetljiva obramba tradicionalne maše

V nadaljevanju sledi razmišljanje p. Alaina Loransa, FSSPX.

V Rimu se že nekaj mesecev govori, da bo po izidu Traditionis Custodes in reskripta z dne 21. februarja 2023 obhajanje tradicionalne maše še bolj omejeno. Za zdaj ni bilo objavljeno še nič in ni gotovosti, da se bi besedilo kmalu pojavilo.

Vendar se je 30. marca v francoskem tedniku Valeurs Actuelles (Trenutne vrednote) pojavila izjava, ki bi lahko služila kot zgodnji odgovor na morebitne rimske poskuse izdaje dovoljenja za pokop tridentinske maše.

Tukaj je ta izjava:

Želimo, da bi vse postalo vodoravno, da bi se stvari banalizirale, da bi postale navadne… Presenetljivo je videti, da ta skušnjava vpliva tudi na katoliško Cerkev. Nekoč sem se udeležila obhajanja maše po tradicionalnem obredu: to ni moja kultura, vendar sem najprej doživela estetsko čustvo, ki me je izzvalo.

Ne pravim, da bo nujno napolnila cerkve, toda ta tridentinska liturgija pripada liturgični dediščini. Imam vtis, da gre pri napadih, katerih predmet je ta obred, nekoliko za nadaljevanje drugega vatikanskega koncila, s tem pa za skušnjavo, celo v Cerkvi, da bi se izrinilo sveto, transcendentno. Vendar imam raje občutek, da gre za zaklad, ki ga je treba ohraniti kot svetega in ga braniti.

To je povedala francosko-tunizijska novinarka muslimanske veroizpovedi Sonia Mabrouk. Dodaja:

Napačno verjamemo, da bomo z eno stopnjo, horizontalno, omogočili lažji dostop do svetega. Mislim, da je ravno nasprotno: prav vertikalnost omogoča to povezavo, to ponovno povezavo s svetim. Ne želim imenovati nikogar, ki je za to odgovoren, vendar se mi zdi, da ima papež Frančišek vseeno svoj delež pri tem: papež ne more biti hodeča nevladna organizacija, in to včasih drži.

Včasih imamo, ko ga poslušamo, vtis, kot da vidimo televizijski sprejemnik, na katerem paradirajo vsi družbeni subjekti. Ne pravim, da ni njegova vloga, da izpostavi določene teme, vendar je njegov govor včasih tako desakraliziran v povezavi s popolno časnostjo in sedanjim trenutkom, da ne ustreza temu, kar se od njega pričakuje. Vsekakor pa jaz, ki sem muslimanske kulture in vere, od papeža tega ne pričakujem.

Daleč smo od medverske izjave iz Abu Dabija z dne 4. februarja 2019 z naslovom “Človeško bratstvo za svetovni mir in skupno življenje”, ki sta jo sopodpisala papež Frančišek in veliki imam Al-Azhar.

Konciliaristi si želijo z desakralizacijo katoliškega obreda pridobiti naklonjenost sodobnega, večkulturnega in večverskega sveta. S tem pa se le še bolj diskreditirajo v očeh tistih, ki bi jim morali prinašati evangeljsko sporočilo.

Vir: fsspx.news