Posvečenje nove cerkve v Puebli v Mehiki

13. maja je škof Bernard Fellay v spremstvu 11 duhovnikov in 29 semeniščnikov pred več kot 800 verniki posvetil novozgrajeno cerkev Marije Angelske (Iglesia Nuestra Señora de los Ángeles) v mestu Cholula v zvezni državi Puebla v Mehiki, ki je dve uri vožnje oddaljeno od Mexico Cityja. Cerkev bo služila nadaljevanju svete mašne daritve, posredovanju resnice in podeljevanju zakramentov v skladu s tradicionalnim rimskim obredom. To je blagoslov za vse katoliške duše, ki živijo v Puebli. Prilagamo tudi povezave do posnetkov celotnega obreda posvečenja in pontifikalne svete maše ter galerije slik.

Notranjost cerkve

Misijon Marije Angelske, ki ga v Puebli vodi Bratovščina svetega Pija X. (FSSPX), ima bogato zgodovino. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je majhna skupina katoličanov v Puebli v svoje lastne domove sprejemala duhovnike, zveste tradicionalni latinski maši, od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja pa ta apostolat nadaljujejo duhovniki Bratovščine. Od vernikov so dobili v dar sadovnjak, v katerem je bila postavljena majhna kapela, leta 2014 pa je eden od sosedov FSSPX ponudil tudi zemljišče, na katerem je lahko začela graditi nova cerkev.

Očiščenje zunanjosti cerkve

“Pater, verjemite mi, da bo tukaj toliko ljudi, da se ne bodo mogli spraviti v kapelo,” je napovedal señor Miguel, eden od tamkajšnjih vernikov. 29. septembra 2015, na dan svetega Mihaela, je bil nakup zemljišča zaključen. Po posvetovanju z več arhitekti so se odločili, da bodo novo cerkev zgradili v slogu drugih cerkva v Puebli, ki ga je štiri stoletja prej kodificiral blaženi škof Juan de Palafox y Mendoza.

Znani inženir Enrique Márquez (†2018) je ponudil svojo dragoceno podporo pri izračunih načrta, drugemu arhitektu pa je bila zaupana zasnova bodoče cerkve, vse pod vodstvom izkušenega p. Marca Gensbitla, za katerega to ni prva gradnja nove cerkve.

Škof napiše grško in latinsko abecedo na križ iz pepela

Januarja 2017 so se po pripravi zemljišča začela temeljna dela za gradnjo cerkve. Avgusta istega leta so zidarji zalili tla v ladji, novembra pa so končali z zalivanjem kora. Kupola, ki je osrednji del arhitekture cerkve, simbolizira nebesa. Medtem ko ladja cerkve predstavlja preddverje v nebesa. Kupola, ki je okrašena z marijanskimi simboli, ima obod iz lilij, razporejenih v obliki krone.

Posvečenje oltarja – gorenje petih križev iz kadila

Vztrajnost p. Marca Gensbittla je omogočila, da so se našla potrebna sredstva za gradnjo. Ora et labora. Vsako prvo soboto v mesecu so duhovniki, zadolženi za delo, obhajali mašo za dobrotnike cerkve v čast Marijinemu Brezmadežnemu Srcu in jo prosili materinskega varstva zanje in njihove družine.

Pontifikalna sveta maša v novi cerkvi

Nato so se 13. maja 2023, po posvetitvi cerkve Marije Angelske, so se vsi udeleženci družno zbrali pri obroku, ki so mu sledili petje večernic, procesija v čast Fatimski Mariji in na koncu ognjemet v skladu z običaji te dežele.

Praznovanje in ognjemet

Vir: fsspx.news