Portugalska: bodoči kardinal ne želi spreobračati mladih h Kristusu

Msgr. Américo Aguiar, pomožni lizbonski škof, odgovoren za Svetovne dneve mladih, ki bodo na Portugalskem potekali od 1. do 6. avgusta, bo septembra s strani papeža Frančiška povišan v kardinala. V intervjuju, ki ga je 6. julija dal za RTP Noticias, je podal precej nenavadno izjavo.


Ta intervju s škofom Aguiarjem je potekal tri dni pred tem, ko je papež Frančišek napovedal imenovanje 21 novih kardinalov, med katerimi je tudi lizbonski pomožni škof. V tem intervjuju je škof dejal, da je po njegovem mnenju namen svetovnega dneva mladih, da bi mladi potovali skupaj in spoštovali svojo različnost.

Po mnenju imenovanega kardinala je cilj, da bi vsak mladi lahko povedal:

Razmišljam drugače, čutim drugače, drugače si urejam življenje, vendar smo bratje in gremo skupaj graditi prihodnost. To je glavno sporočilo tega srečanja z živim Kristusom, ki ga papež želi približati mladim.

Mons. Aguiar je nadaljeval: “Mladih ne želimo spreobrniti h Kristusu, katoliški Cerkvi ali karkoli drugega.” Nadaljeval je: 

Želimo, da bi bilo za mladega kristjana katoličana normalno povedati, kdo je, in za to pričevati, ali za mladega muslimana, juda ali pripadnika druge religije brez težav povedati, kdo je, in za to pričvati, in za mladega, ki nima nobene vere, da se počuti sprejetega in da se ne počuti kot tujec, ker razmišlja drugače.

Kardinal, ki se sramuje Jezusa Kristusa

Rdeča barva, ki jo nosijo kardinali, je vezana na mučeništvo: tisti, ki jih imenujemo knezi Cerkve, ki so odgovorni za izvolitev papeža in ki na neki način sestavljajo njegov senat, morajo biti pripravljeni dati svojo kri za Kristusa… in za Kristusove ovce.

Toda kako lahko kdo hoče dati svojo kri, če ne hrepeni po tem, da bi pridobil čim več duš za Kristusa in Cerkev, njegovo nevesto? Kako naj si želi graditi bratstvo, ki ne temelji na Kristusu in zvestobi njegovemu Očetu? Edino pravo bratstvo na tem svetu, katerega so druga le bleda senca.

Škof Américo Aguiar se ne želi spreobrniti h Kristusu: to je zanikanje samega bistva Cerkve, ki želi združiti vse ljudi v svojem naročju, vendar tako, da jih potopi v trpljenje in vstajenje. “Če oznanjam evangelij, to zame ni slava, ampak dolžnost, ki me bremeni, in gorje mi, če ne oznanjam evangelija!” (1 Kor 9,16)

Bodoči portugalski kardinal bi moral premišljevati ob teh besedah: “Gorje mi,” pravi sveti Pavel, zanj in za Kristusove učence, zlasti za tiste, ki so prejeli duhovniško službo, še toliko bolj pa za škofa in kardinala.

Vir: fsspx.news