Nemčija: Nova križarska vojna progresivcev

Irme Stetter-Karp je ponovno na križarskem pohodu. Ni naklonjena kulturi življenja. Predsednica vplivnega Centralnega odbora nemških katoličanov (ZdK) že dolgo poziva k povečanju dostopa do splava po vsej državi, vendar na političnem področju.

Progresivci z napovedjo vojne stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) tvegajo, da se bodo postavili na precej spolzko strmino. Predsednica ZdK je 15. avgusta 2023 izjavila, da je treba članom te stranke, ki ji pripisujejo podobo mišičaste in neobremenjene desnice, prepovedati opravljanje kakršnih koli vlog v župnijah.

Za gospo Stetter-Karp je “aktivna podpora AfD v nasprotju s temeljnimi vrednotami, ko gre za uskladitev Cerkve s progresivnimi vrednotami”, kar dokazujejo njena stališča. To so vrednote, po katerih voditeljica nemških katoliških laikov ne okleva stopiti v procesu Sinodalne Poti čez Ren.

Izjave predsednice ZdK so sprožile hiter odziv članov – zlasti katoličanov – AfD: Maximilien Krah, poslanec Evropskega parlamenta, je obsodil prek ZdK gonilno silo sinodalnega reformizma: “Centralni odbor nemških katoličanov je klub javnih uslužbencev, ki živijo od Cerkve in imajo odpor do nje in do vere,” je 16. avgusta zapisal na “X”.

Irme Stetter-Karp je za Bayerischer Rundfunk pojasnila, da namerava katoličanom AfD prepovedati vse funkcije, ki so kakor koli odvisne od Cerkve: od župnijskih svetov do vrtcev in katoliških združenj. … skratka, oblika cerkvene in družbene smrti.

Komentar, ki ga je posredoval Thomas Schüller: za tega odvetnika na področju cerkvenega prava je nujno, da katoliška združenja spremenijo svoje statute in tako preprečijo pot članom AfD. Po mnenju Stefana Koriotha, profesorja javnega prava in cerkvenega prava na Univerzi Ludvika Maksimilijana v Münchnu, neprimeren ukrep, saj je inkriminirana stranka v državi pooblaščena.

V vsakem primeru se je primerno vprašati o resničnih motivih tega lova na čarovnice, ki ga izvajajo zagovorniki najnaprednejše linije nemške sinode. Ali je želja preprečiti pot katoličanom AfD, ker so nekatera njena stališča v nasprotju z vrednotami evangelija, res smiselna, če se progresivci bratijo z drugimi strankami, ki so očitno sovražne do morale Cerkve?

Gre za ogorčenje spremenljive geometrije, ki skriva manj hvalevredne namene, ki jih je treba umestiti v politični kontekst (to je cerkveni) sinode. Gre za to, da bi tolkli po prstih vse katoličane, ki nasprotujejo naprednim naukom, in jim zaprli usta.

Poleg tega se predsednica ZDK v svojem nastopu proti katoličanom AfD izneveri, ko se sklicuje na rast “restavracijske težnje” v Cerkvi, da bi izrazila zaskrbljenost. Vidimo, da kantorji nemške sinodalne poti morda čutijo, da se veter obrača proti njim in da so močni glasovi laikov, ki so napovedovali boljšo prihodnost v Cerkvi, zreducirani na petje labodjega speva.

V vsakem primeru si pri AfD manejo roke. Vsakič, ko Irme Stetter-Karp spregovori proti stranki, se ji pridružijo katoličani.

Vir: fsspx.news