Papeževa javna podoba v Ukrajini je uničena

Svjatoslav Ševčuk, patriarh Ukrajinske grškokatoliške cerkve, je na tiskovni konferenci, organizirani 14. septembra 2023 v Rimu v okviru sinode njegove sui iuris vzhodne Cerkve izjavil, da je “javna podoba papeža v Ukrajini uničena”.


Na sinodi Ukrajinske grkokatoliške Cerkve je od 3. do 13. septembra sodelovalo 45 škofov, tako iz Ukrajine kot iz Zahodne Evrope, Severne in Južne Amerike ter Avstralije. Udeleženci so se 6. septembra odpravili v Vatikan, kjer so se za dve uri srečali s papežem Frančiškom.

Škofje so se papežu v izjavi zahvalili in sporočili, da so mu izrazili “trpljenje” svojega ljudstva in “določeno razočaranje” zaradi “nesporazumov” med Kijevom in Rimom. Papeževe pripombe o Veliki Rusiji med nedavno videokonferenco z ruskimi katoličani so močno pretresle ukrajinsko javnost.

Patriarh Ševčuk se je vrnil tudi na komentarje svetovalca predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je kritiziral Frančiškovo diplomatsko delovanje, češ da papež kot “rusofil” preprečuje, da bi igral vlogo posrednika. Patriarh je pojasnil, da gre po navedbah več virov za “osebno mnenje” svetovalca in ne za uradno izjavo Ukrajine.

Patriarh je poročal, da je Frančiškova priljubljenost v Ukrajini padla. Medtem ko je bil po anketah pred vojno za skoraj polovico Ukrajincev glavni “moralni voditelj”, mu zdaj pripisujejo le “6- ali celo 3-odstotno” zaupanje. “Javna podoba papeža v Ukrajini je uničena … in to je resnična težava za katoliško Cerkev v Ukrajini,” je dodal.

Ševčuk je ocenil, da se “brez globalne podpore mednarodne skupnosti Ukrajina ne bo mogla upreti” Rusiji, in potrdil zaupanje v mirovno formulo, ki jo prinaša kardinal Matteo Zuppi, papežev odposlanec, ki je trenutno v Pekingu.

Ukrajinski voditelj je spomnil na papeževe besede med njunim srečanjem: “Morda dvomite v papeževo stališče. Zagotavljam vam: Jaz sem z vami.” Spomnil je na 227 papeževih javnih intervencij v korist Ukrajine od začetka konflikta. Odločitev, da svojo sinodo organizirajo v italijanski prestolnici, je omogočila “rast katoliškega občestva”, je ocenil poglavar te vzhodne Cerkve, ki se je leta 1596 ponovno združila z Rimom.

Kijevski patriarh je še pojasnil, da je “papež med njunim srečanjem lahko slišal pričevanja škofov škofij, ki jih je vojna najbolj prizadela, zlasti škofov iz Odese, Harkiva in Donjecka – danes pregnanih v Zaporožje. Trenutno na ukrajinskih ozemljih, ki jih je zasedla ruska vojska, ne more opravljati svoje pastoralne dejavnosti noben katoliški duhovnik, ne latinski ne grškokatoliški.”

Ševčuk je papeža branil, vendar je obžaloval nekatere njegove polemične izjave, pri čemer je omenil zlasti njegovo hvaljenje “pax mongolica” iz 13. stoletja med nedavnim potovanjem v Mongolijo. Patriarh meni, da te izjave niso skladne s tem, kar je napadeno in podjarmljeno prebivalstvo – zlasti prebivalstvo Ukrajine ali Poljske – v tistem času trpelo pod Mongoli.

Ukrajinski grkokatoliški škofje so na srečanju s papežem izrazili željo, da bi bila njihova vzhodna Cerkev, ki je v uradnih vatikanskih dokumentih trenutno opredeljena le kot velika nadškofija, povzdignjena v patriarhat (za kar jo imajo Ukrajinci).

Vir: fsspx.news