Nemčija: Kardinal Müller govori o Frančiškovih “materialnih herezijah”

8. novembra 2023 je konservativna ameriška katoliška spletna stran LifeSiteNews objavila intervju s kardinalom Gerhardom Müllerjem, ki je bil po trditvah nemške spletne strani katholisch.de nekaj ur pozneje izbrisan. Katholische.de, ki je informacijski portal Katoliške cerkve v Nemčiji – tj. nemške sinodalne poti -, trdi, da je besedilo pregledal in da ga je ohranil v celoti.

Na to se je odzval jedek članek, objavljen na nemški strani, ki ga je podpisal Felix Neumann in ki se zaključuje:

Müller ne najde več odmeva, razen v reakcionarni buli papeževih nasprotnikov, ki so zelo blizu ameriški skrajni desnici, in v krogu drugih zgrešenih škofov, kot sta Viganò in Teksašan Joseph Strickland.

Ekskluzivni intervju, ki ga je nemški kardinal dal za LifeSiteNews, pa je dejansko na spletu že od 9. novembra. Nekdanji prefekt Kongregacije za nauk vere odgovarja na vprašanja ameriške strani po objavi članka, katerega avtor je, na strani First Things, 27. oktobra 2023 .

Kardinal Müller pojasnjuje, da “čeprav je papež zdaj nekaterim laikom na sinodi o sinodalnosti dal ‘glasovalno pravico’, niti oni niti škofje ne morejo ‘glasovati’ o veri”.

V državi, ki je zavezana izključno začasnemu skupnemu dobremu vseh svojih državljanov in v kateri vlada demokratična [in sekularna] ustava, [pri čemer pozabljamo na načelo “vsa oblast prihaja od Boga” (Rim 13,1) (op. prev.)], se ljudstvo upravičeno [v tej sekularni perspektivi] imenuje suvereno. Cerkvi, ki jo je Bog obdaril za večno odrešenje človeštva, vlada Bog sam. 

In nadalje pojasni, da bi “učenje v nasprotju z apostolsko vero papeža avtomatično prikrajšalo za njegovo službo”.

Kardinal Müller v intervjuju, ki ga je objavil LifeSiteNews, navaja, da so “nekatere izjave papeža Frančiška formulirane tako, da bi jih lahko razumno razumeli kot materialno herezijo, neodvisno od njihovega nejasnega subjektivnega pomena”. In razlikovati formalno herezijo, ki je stvar osebne volje, torej izpovedovanje ideje, ki je v nasprotju z vero, ob polni zavesti in zavedanju, da nasprotuje resnici.

Kardinal Müller nadaljuje, da gre pri Frančiškovem prikritim spodbujanjem in dopuščanjem istospolnih “blagoslovov” in svetega obhajila za ločene in civilno ‘”ponovno poročene” za spodbujanje “herezije v praksi”.

“Na sinodi, na kateri mnogi pričakujejo ali se bojijo, da bodo zdaj uvedli homoseksualne ‘blagoslove’, ob tej priložnosti napisati javno pismo tem organizacijam [LGBT], jih sprejeti, se z njimi fotografirati… to je zelo jasno sporočilo,” je dejal. “To je herezija v praksi.” In poudaril: “Zakaj ni [papež] ob tej priložnosti sprejel očeta, matere in njunih petih otrok? O tem ni nobenih fotografij!” 

Nemški kardinal ponovno poudari, da papež “ne more odpraviti značaja greha” in da je “vsak greh zlo samo po sebi”. Opredeljuje tudi, da “papež ne bi mogel uradno uvesti niti ‘blagoslova’ homoseksualnih parov niti posvetitve žensk, ker za to nima pristojnosti. Če bi se to zgodilo, bi bilo neveljavno, ker bi bil ‘blagoslov’ [greha] bogokletje. Tisti, ki bi ga izvajali ali odobravali, bi bili hudo krivi.”

Kardinal Müller nato postreže z ugotovitvijo, da se “želene ‘sodobne’ spremembe v Cerkvi vedno uvajajo po ‘pastoralni poti’, ne pa z odkritim učenjem formalne herezije”.

Podobno, pojasnjuje, papež ne more uvesti diakonata žensk v smislu zakramenta redovništva, ker ne more uvesti novih zakramentov ali novih pogojev.

“Papež ne more spremeniti diakonata, ker označuje stopnjo znotraj enega zakramenta svetega reda,” je nadaljeval kardinal Müller. “To presega njegovo pristojnost…. Diakonat je kljub temu povezan s to stopnjo duhovniškega posvečenja, da gre za en sam zakrament. Tridentinski koncil pravi, da je unum ex septem sacramentis ecclesiæ (eden od sedmih zakramentov Cerkve); je en sam zakrament.”

Na vprašanje, ali bi lahko bila izvolitev kardinala Bergoglia za papeža neveljavna, je pojasnil:

Težko je presoditi [ali je bila izvolitev neveljavna], toda na koncu je bil očitno izvoljen z večino in navsezadnje ni bilo nobenega kvalificiranega ugovora proti postopku. In tudi če so obstajale pomanjkljivosti … so bile preprosto de facto odpravljene z opravljanjem [funkcije].

Kardinal Müller poudarja, da bi izpodbijanje izvolitve papeža naredilo več škode kot koristi, in vztraja, da moramo imeti v mislih bonum ecclesiæ (dobro Cerkve).

Vir: fsspx.news