Kardinal Fernández je žrtev samega sebe

Izjava Dikasterija za nauk vere Fiducia supplicans (18. december 2023), ki dovoljuje blagoslov neregularnih ali istospolnih parov, je veliko več kot le preprosta izjava. Sčasoma spoznavamo, da je njena težnja uvesti nov način razmišljanja in delovanja na vseh področjih, daleč onkraj neregularnih ali istospolnih parov.


Kardinal Víctor Manuel Fernández je z iznajdbo blagoslova, ki ni liturgičen, ampak “pastoralen”, “spontan” in “kratek”, vzpostavil prakso, ki jo namerava uporabiti v številnih situacijah. Kmalu bomo tako lahko videli posvečenje žensk, ki ni liturgično, ampak “pastoralno”, “spontano” in “kratko”. Priznavanje prostozidarjev, ki ni doktrinarno, ampak “pastoralno”, “spontano” in “kratko”. In tako naprej.

Zlahka razumemo, da sta ta spontanost in pastoralna kratkost posebej izumljeni sredstvi za osvoboditev od katoliškega nauka in morale, pri čemer se potrjuje – zgolj po obliki -, da ju sploh ne postavlja pod vprašaj.

Spričo takšne zvijačnosti je nesmiselno neskončno polemizirati. Preprosteje in učinkoviteje je uporabiti kardinala Fernándeza po njegovi lastni metodi. Prefekt mora biti preprosto rečeno fiducializiran. To konkretno pomeni, da je treba upoštevati vsak dokument, ki prihaja iz njegovega dikasterija in ni v skladu s tradicijo:

  • za “pastoralno” izjavo, torej ne doktrinarno in celo protidoktrinarno;
  • “spontana” odločitev, torej nepremišljena in celo nerazumna;
  • “kratko” navodilo, ki ni trajno in bo kmalu zastarelo.

Takšna je vrednost nauka sedanjega prefekta Dikasterija za nauk vere. Nič več in nič manj. Uporaba metode Fiducia supplicans za kardinala Fernándeza v bistvu pomeni izkoriščanje sistema, ki izpodbija samega sebe.

Če parafraziramo britanskega filozofa Rogerja Scrutona, bi lahko rekli: “Prelat, ki pravi, da resnic ni ali da so vse resnice ‘preprosto relativne’, ker šteje le pastorala, vas prosi, da mu ne verjamete. Zato mu ne verjemite.”

Skratka, tu imamo kardinalovo različico “to je primer samougriza” ali “čevelj je na drugi nogi”.

p. Alain Lorans, FSSPX

Vir: fsspx.news