Irska: Prestrukturiranje škofij zaradi pomanjkanja duhovnikov in vernikov

Nadškof Luis Mariano Montemayor, apostolski nuncij na Irskem, je napovedal, da bo Sveti sedež prestrukturiral zgodovinske škofije Cerkve na zahodu države. Ena od cerkvenih pokrajin bo s šestih prešla na tri škofije.


Tako v cerkveni pokrajini Tuam ne bodo zapolnjeni trije škofijski sedeži, ki so se pred kratkim izpraznili: te škofije bodo za zdaj upravljali škofje sosednjih škofij. Srednjeročno bi to lahko privedlo do zmanjšanja sedanjih šestih škofij na tri.

V sredo je Vatikan sporočil, da bo nadškof iz Tuama, dr. Francis Duffy, prevzel vodenje škofije Killala, škof iz Elphina, dr. Kevin Doran, pa bo vodil škofijo Anchonry. Od leta 2022 škofiji Galway in Clonfert vodi en sam škof.

Treba je poudariti, da so meje 26 irskih škofij od 12. stoletja ostale večinoma nespremenjene. Vendar pa upadanje obiska verskih obredov in števila duhovnikov zahteva prestrukturiranje cerkvenih okrožij v državi.

V vsej državi praktično ni več bogoslovcev

Časopis Irish Examiner je januarja 2022 poročal, da je po podatkih javne cerkvene statistike v treh letih umrlo približno 20 % katoliških duhovnikov in bratov. Od približno 1800 duhovnikov, ki so bili dejavni konec leta 2018, in 720 upokojenih duhovnikov, je do konca leta 2021 umrl približno eden od petih, navaja poročilo.

“Vsi se zavedamo starajoče se populacije duhovnikov, a šele ko pogledamo številke, se zavemo, za kako visoko številko gre,” je komentiral g. John Collins iz Združenja katoliških duhovnikov. Zaradi tega se bodo morale župnije združevati, obhajalo pa se bo tudi manj maš.

Dublinski nadškof Dermot Farrell (67) je nato v intervjuju poudaril, da se Cerkev sooča z “radikalnimi spremembami”, ki bodo prinesle novo energijo in nove oblike služenja. Za Catholic News Service (CNS) je povedal, da je preoblikovanje cerkvenih struktur že v teku.

Že leta 2018 je moralo svoja vrata zapreti semenišče v Belfastu, eno od dveh še delujočih na Irskem, tako da je za oblikovanje bodočih irskih duhovnikov na otoku ostalo le semenišče Maynooth, ki mu je treba dodati še Papeški irski kolegij v Rimu. Nacionalno semenišče kolidža svetega Patrika v Maynoothu je bilo zgrajeno za 800 študentov.

Toliko jih nikdar ni bilo, vendar je v preteklosti lahko sprejelo 500 bodočih duhovnikov. Julija 2023 je g. Michael Collins v časopisu Catholic Herald zapisal: “Danes je v formaciji le 20 škofijskih bogoslovcev za celoten irski otok. Regionalna semenišča so bila zaprta že pred desetletji. Slavni časi so daleč za nami.”

Nujna pastoralna prenova

Novembra 2023 je škofija irske prestolnice objavila poročilo o nujnosti pastoralne prenove zaradi velikih izzivov, kot sta upad števila duhovnikov in finančnih prihodkov. “Nekatere oblike cerkvenega življenja bi lahko izginile,” je izjavil nadškof Farrell.

“Cilj je zagotoviti župnijske strukture za prihodnost,” je zatrdil dublinski nadškof. “Od 312 duhovnikov, ki delajo v nadškofiji, jih je 139 starejših od 70 let. Trenutno sta v semenišču le dva bogoslovca. Dve najpomembnejši skupnosti pri posredovanju vere sta družina in župnija,” je sklenil.

Nedvomno in bolj kot vse drugo bi morali razmisliti – in to ne le na Irskem – o vrnitvi na pot izročila ter nehati vztrajati na poti koncilskih reform in drugih sinodalnih poti. Kristusova moč se ni zmanjšala, manjka pa vera ljudi. 

Morda v Sloveniji še nismo tako nizko kot na Irskem, smo pa zelo, zelo blizu tem številkam. Namesto ohranitve le treh škofij, so leta 2006 ustanovili še tri nove, čeprav so se številke že zmanjševale, vmes pa se je zaradi pomanjkanja duhovnih poklicev zaprlo bogoslovno semenišče v Mariboru.

Vir: fsspx.news