Donald Trump spremenil svoje stališče o splavu

Medtem ko je večina Američanov z očmi uprtimi v nebo opazovala popolni sončni mrk, 8. aprila 2024, je verjetni republikanski kandidat za predsednika spremenil svoje stališče o splavu.


Donald Trump se je v kratkem videoposnetku, objavljenem na njegovi priljubljeni platformi Truth Social, distanciral od popolne prepovedi umetnega splava in izrazil željo, da bi zveznim državam dovolil, da same izvajajo svojo zakonodajo o splavu:

Države bodo to določile z glasovanjem ali zakonodajo ali morda z obojim. In karkoli se bodo odločile, mora to biti zakon dežele – v tem primeru zakon države.” Dodal je, da se bodo morali ljudje sprijazniti z mislijo, da bo v prihodnosti: “Veliko različnih držav … Mnoge bodo imele drugačno število tednov ali pa bodo nekatere imele bolj konservativne [omejitve] kot druge […] Konec koncev gre za voljo ljudi.

Trumpovo novo stališče so kritizirali voditelji gibanja za življenje, kot sta Marjorie Dannenfelser, predsednica Susan B. Anthony Pro-Life America, in Lila Rose iz organizacije Live Action. “Globoko smo razočarani nad Trumpovim stališčem,” je v izjavi zapisala Marjorie Dannenfelser. “Nerojeni otroci in njihove matere si zaslužijo državno zaščito in državno zagovorništvo pred brutalnostjo industrije splava. Odločitev v primeru Dobbs jasno omogoča tako državam kot kongresu, da ukrepajo.” Trump nedavno sicer ni želel podpreti vsedržavne prepovedi splava, temveč je poudarjal pomen pravic zveznih držav pri odločanju o zakonodaji o splavu.

In da bo zmeda še večja, se je Donald Trump dva dni pozneje, 10. aprila, pridružil kritikam zagovornikov splava v Arizoni in obsodil odločitev vrhovnega sodišča te zvezne države, ki popolnoma prepoveduje umetni splav: “Prepričan sem, da bodo guverner in vsi ostali vrnili zadevo v razumno stanje,” je komentiral. “Ja, šli so [predaleč] in to se bo uredilo […] In prepričan sem, da bodo guverner in vsi ostali vrnili zadevo v razumno stanje,” je komentiral.

Brezpogojni podporniki Donalda Trumpa menijo, da republikanskega kandidata nekaj mesecev pred predsedniško tekmo ni primerno obremenjevati s kritikami. Pravijo, da je odgovoren za odpravo sodbe Roe v. Wade, ki je leta 1973 legalizirala splav na vsedržavni ravni.

Poleg tega naj bi si po njihovem mnenju Donald Trump zdaj prizadeval najti bolj praktično in prepričljivo stališče o splavu, in to v trenutku, ko bi radikalna stališča pro-life aktivistov lahko odvrnila nekatere volivce Velike Stare Stranke od tega, da bi 5. novembra letos glasovali zanj.

Na strani njegove demokratske tekmice je ta nenadni preobrat v stališču deležen posmeha: “Trump je v težavah in se tega zaveda,” se je pošalil predsednik Biden. Po njegovem mnenju je to znak, da se Donald Trump “boji, da ga bodo Američanke novembra na volišču poklicale k odgovornosti za odvzem njihovih pravic in za ogrožanje njihovih pravic”.

Za tem preobratom nekdanjega predsednika, ki je nedvomno opazil – z raziskavami, ki to potrjujejo -, da sekularizacija vse bolj zmaguje v ameriški družbi in da konservativizem, ki ga uteleša, ni več povsem usklajen z gibanjem za življenje, se morda skriva še ena težava.

Bodo zagovorniki pravice do življenja v tej spremembi mnenja videli obliko cinizma, ki lahko vpliva na njihovo izbiro 5. novembra? “Iz dvoumnosti se izvlečemo le na svoj račun,” je rad govoril kardinal de Retz.

Vir: fsspx.news