Duhovni poklici

Kaj je poklicanost?

Zakaj te je Bog ustvaril? K čemu te kliče? Kateri poklic vas bo izpolnil in resnično osrečil? Prepoznavanje poklicanosti je ključni korak v življenju vsakega človeka. Poklicanost je preprosto Božji klic v določeno življenjsko stanje. V tem smislu je zakonsko življenje poklicanost, prav tako pa tudi vsi različni poklici, kot so zdravnik, učitelj ali mizar. Bog nas torej vse kliče v določen poklic, ki najbolj ustreza našim talentom, nas najbolje pripravi za nebesa in ga najbolj časti. Vsakdo je dolžan ta poklic prepoznati in izpolnjevati.

Duhovniki

Redovni bratje

Redovnice

Kako vem, da imam duhovni poklic?

Duhovni poklic je posebna vrsta poklicanosti, s katero Bog kliče k višjemu življenjskemu stanju. Človek, ki sledi takemu klicu se odreče svetu, da bi se popolnoma predal Bogu. Obstaja 5 znamenj, da nekdo ima duhovni poklic:

Ali sem prepričan, da bom v temu poklicu bolje služil Bogu?

Razumeti moram, da bom s takšnim poklicem bolje služil Gospodu, da bom bolj svet, da si bom bolj prizadeval za odrešenje svoje duše in duš drugih ter da bom Bogu dajal več slave tako tu na zemlji kot v nebesih. Ko govorimo o tistih, ki se odločijo za devištvo z željo po nebesih, nam naš Gospod pravi, da ga nihče ni zmožen razumeti brez posebne milosti: "Vsi ljudje ne jemljejo te besede, ampak tisti, ki jim je dana" (Mt 19,11). Ne gre za to, da bi vedeli, da je v teoriji redovniški poklic višji od običajne poti; ampak da bom jaz s svojimi posebnimi lastnostmi v takem stanu bolje služil Gospodu. Če to razumem, že imam prvo božje znamenje.

Ali imam zahtevane lastnosti?

V petnajstem dodatku sveti Ignacij pravi, da je zunaj vaj "dovoljeno in zaslužno" "spodbujati" k izbiri ne vsakogar, ampak "vsako osebo, ki ima potrebne dispozicije": "devištvo, redovno življenje in vsako obliko evangeljske popolnosti".

Če nekdo nima lastnosti, ki so potrebne za določen poklic, lahko običajno (če se ne zgodi čudež) sklepamo, da ga Bog ne kliče ... Toda bodite previdni! Morda ga Bog kliče k drugemu poklicu. Vendar običajno ne v poklic, za katerega nima zahtevanih nagnjenj. Primeri zahtevanih dispozicij: minimalna raven inteligence, če je treba študirati; minimalna raven zdravja, če je treba opravljati misijonarsko delo; itd... in, za vsak poklic: zdrava pamet.

Ali sem brez "protiindikatorjev"?

V medicini obstaja nekaj, čemur pravimo "protiindikator"; na primer: če imate težave s srcem, ne morete biti pilot, stevardes itd.; če imate slaba jetra, ne jejte preveč čokolade; če imate slabe oči, je to kontraindikator za delo na železnici in tako naprej. Podobno obstajajo "protiindikatorjev" za duhovni poklic. Nekateri izhajajo iz naravnega zakona, drugi so predpisani s kanonskim pravom. Na primer: mladenič, ki je edini preživljavec svoje revne družine, človek, ki ima dolgove ali nerešene tožbe, ne more vstopiti v noviciat, ne da bi uredil ta vprašanja. Nezakonski sin ne more postati duhovnik. Prav tako ne morejo biti duhovniki tisti, ki imajo določene bolezni, določene telesne napake, določene javne napake, vsaj za nekatere poklice. Prav tako ne more mladenič, ki ima določene navade, ki jih ne more popraviti.

Ali se zavedam in sprejemam odpovedi?

Ko se izročaš Bogu, moraš sprejeti odpovedi, ki jih zahteva Evangelij. "Veliko bolje je ne obljubiti," pravi Pridigar 5,4, "kot po obljubi ne izpolniti obljubljenega." Nekdo, ki na primer ne želi spoštovati čistosti, revščine ali poslušnosti, naj se ne vključi v versko življenje. Človek, ki je grešil proti čistosti, ne sme napredovati, preden ne popravi svoje slabe navade: "Dolgo obdobje čistosti," pravi sveti Bernard, "je drugo devištvo."

Ali me sprejema Cerkev?

Končno morate najti škofa ali kongregacijo, ki vas bo sprejela. Če tako kongregacijo najdeš, je to uradno znamenje Božjega klica. Če ne najdete škofa ali kongregacije, ki bi vas sprejela, bodi mirni. To je znamenje, da te Bog ne kliče. Kljub temu bodi previden! Ne sodi prehitro ali preveč pavšalno. Možno je biti neprimeren za eno kongregacijo, a biti zelo uspešen v drugi. Prav tako se lahko motijo tisti, ki z enim samim pogledom presodijo, da kandidat nima poklica. Dovoljeno je vztrajati in poskusiti s poklicem drugje. To še posebej velja, če imaš štiri predhodna znamenja.

Na primer: Pripovedujejo, da so nekega semeniščnika poslali domov iz manjšega semenišča zaradi nekega nepremišljenega dejanja. Župnik, ki ga je poznal, ga je poslal v apostolsko šolo, kjer je mladenič zelo napredoval, nadaljeval študij v večjem semenišču in opravil teološke tečaje. Posvečen v duhovnika je kmalu postal prelat, ki so mu bile zaupane visoke funkcije, in nekega velikega dne je postal kardinal. Njegova domača škofija, ki je bila počaščena, da je eden od njenih otrok oblečen v kardinalski škrlat, mu je po običaju v katedrali pripravila veliko slovesnost. Sledila je pogostitev, ki je potekala v manjšem semenišču. Ob koncu obroka je novi kardinal vprašal tamkajšnjega predstojnika: "Ali mi lahko prinesete vpisne liste?" in ta je prebral iz že davno pozabljenega leta: "Pizzardo, odslovljen, saj ni imel duhovnega poklica." Nato je kardinal vzel v roke pero in z nekaj humorja dodal: "In danes kardinal svete matere Cerkve!" Nauk zgodbe je, da ne smemo prehitro soditi. Človek je lahko prevaran!

Imate duhovni poklic?

Če imate duhovni poklic duhovnika, brata, ali redovnico in bi ga želeli uresničiti znotraj FSSPX, stopite v stik s p. Markom Tilošancem, ki vas bo usmeril naprej.