Redovnice

Kdo so sestre FSSPX?

Sestre FSSPX so bile ustanovljene leta 1974 in si prizadevajo podpirati apostolat Duhovniške bratovščine svetega Pija X. Njen ustanovitelj, nadškof Marcel Lefebvre, in njegova sestra, mati Marie Gabriel Lefebvre, sta pri oblikovanju reda sester FSSPX izhajala iz Misijonske kongregacije Svetega Duha (spiritancev).

Sveta maša v središču vsakdanjega življenja

Ob vznožju oltarja sestre opravljajo svoj najpomembnejši apostolat: Pri vsakodnevni sveti maši črpajo duha svoje popolne predanosti, med uro adoracije pred Najsvetejšim zakramentom pa molijo za duhovnike in cerkveno hierarhijo. Po zgledu Marije Sočutnice, njihove glavne zavetnice, se v združenju z božjim žrtvenim Jagnjetom darujejo za odrešenje duš, zlasti duš duhovnikov. Njihova duhovnost, ki se osredotoča na sveto mašo, se hrani tudi v kontemplaciji, duhovnem branju in rožnem vencu. Ta duh pa se v praksi izraža z okraševanjem liturgičnih prostorov in cerkvenih obredov. Med številnimi dejavnostmi sester so tudi vaje gregorijanskega petja, izdelava cvetličnih aranžmajev, izdelava prtov za kelihe in liturgičnih oblačil.

Po dveh letih in pol noviciata v Franciji, Nemčiji, ZDA ali Argentini se sestre posvetijo Bogu s tremi zaobljubami revščine, čistosti in poslušnosti. Nato so imenovani v eno od 28 skupnosti, ki jih ima kongregacija. Tam najdejo skupnostno življenje, ki jim je v veliko oporo v radostih in žalostih.

Apostolat izhaja iz notranjega življenja

Zunanji apostolat sester izhaja iz njihovega notranjega življenja, ki je povezano z našim Gospodom in Odrešenikom. Podpirajo in dopolnjujejo apostolat Duhovniške bratovščine svetega Pija X. v prioratih, misijonih, šolah, rekolekcijskih hišah, domovih za ostarele in semeniščih. Tam sestre z veseljem prevzamejo različna gospodinjska opravila, poučujejo različne predmete v osnovni šoli, gospodinjstvo v srednji šoli in verouk v šoli ali prioratu. Vodijo počitniške tabore in delavnice, obiskujejo bolnike in starejše, sodelujejo z drugimi pomočniki v prioratu, morda vodijo ženski pevski zbor itd. S katehezo na daljavo, ki jo nadškof zelo ceni, se v Franciji, ZDA in nemško govorečem svetu z verskimi resnicami seznanja na stotine otrok.

Leta 2019 je bilo v kongregaciji sester FSSPX več kot 180 redovnic iz 18 različnih narodnosti, ki živijo v 10 državah: Francija, Belgija, Švica, Nemčija, Italija, ZDA, Argentina, Gabon, Dominikanska republika in Avstralija.