Informacije za obiskovalce

Kako do nas?

Kapelo Svete družine na Verdu zlahka najdete na Google Maps, do nje pa lahko z avtomobilom pridete s pomočjo navigacije. Opozarjamo pa, da se kapela nahaja za avtomatsko zapornico, ki jo lahko lastnik zemljišča občasno zapre tudi v času sv. maš. V primeru, da pridete k sv. maši in se znajdete pred zaprto zapornico, pokličite telefonsko številko +386 41 715 922 in pomagali vam jo bomo odpreti. Ko pridete skozi skozi zapornico nadaljujte z vožnjo naravnost do parkirišča, kjer lahko parkirate za čas vašega obiska kapele.

Do kapele pridete tako, da najprej vstopite v stavbo skozi glavna vrata in se po stopnicah pozvpnete do vrha. Nato nadaljujte naravnost po hodniku, dokler ne pridete do konca, kjer pojdite najprej levo takoj za tem pa desno desno. Tam boste našli vhod v kapelo. Če imate težave pri iskanju vhoda v kapelo, lahko za pomoč prosite katerega od vernikov.

Dolžina sv. maše

Nedeljska peta sv. maša se začne ob 9.00 in traja približno dve uri, tiha sv. maša ob nedeljah pa se začne ob 16.00 in običajno traja približno eno uro. Tudi maše ob delavnikih, na primer maše ob prvih petkih in prvih sobotah, običajno trajajo približno 1 uro, čeprav je dolžina odvisna tudi od raznih pobožnosti, ki se molijo po teh sv. mašah. Opomba: občasno se sv. maša začne približno 15 minut kasneje od ure na razporedu zaradi čakalne vrste za spoved.

Sv. spoved

Spovedovanje se običajno začne približno 45 minut pred vsako mašo in se konča 10 minut pred začetkom maše. Opomba: če se ne uspete spovedati pred sv. mašo, lahko po maši vedno pridete v zakristijo k spovedi.

Spodobno oblačenje

Pri vstopu v svetišče se je treba temu primerno obleči, saj tako izkazujemo spoštovanje Bogu in vsem navzočim. Za moške je priporočljivo, da ne nosijo pokrival, ampak dolge rokave in hlače. Ženskam se priporoča, da oblečejo oblačila z daljšimi rokavi. Najbolje je, če ženske nosijo krila, ki segajo čez kolena. Poleg tega je v navadi, da si ženske glavo pokrijejo s tančico, šalom ali klobukom. V kapeli so na voljo različne tančice, ki si jih ženske in dekleta lahko izposodijo za sv. mašo.

Prvič k tradicionalni latinski sveti maši?

Odgovarjanje mašniku

Med Novus Ordo mašo je običajno, da verniki odgovarjajo mašniku v domačem jeziku. Pri tradicionalni latinski maši pa so ministranti tisti, ki mašniku glasno odgovarjajo v latinščini, medtem ko imajo verniki možnost tihega sodelovanja.

Prejemanje svetega obhajila

Pri tradicionalni latinski sveti maši se Sv. Obhajilo deli vernikom zgolj kleče in na jezik. Za dostojen prejem Sv. Obhajila moramo biti v stanju posvečujoče milosti in se držati evharističnega posta vsaj kakor ga je zapovedal Pij XII. Pred prejemom svetega obhajila je 3 ure potrebno biti tešč. Pitje vode ne prelomi posta. V primeru bolezni more vernik ali duhovnik piti tudi drugo pijačo (ne nujno samo vode). V primeru smrtne nevarnosti evharistični post ne veže. Nosečnic post ne veže.

Sledenje sveti maši

Pri tradicionalni latinski maši vam lahko mali misal ali knjižicai z razlagami zelo pomaga pri spremljanju latinskih molitev. V naših kapelah so v klopeh na voljo različne knjižice, ki vam bodo v pomoč pri tem. Pomaga tudi to, da ste pozorni na dejanja duhovnika in strežnikov. Vendar se, zlasti če se tradicionalne latinske sv. maše udeležujete prvič prvič, ne ukvarjajte preveč z branjem knjižic, ampak se raje potopite v globoko lepoto in pobožnost liturgije. Dovolite si, da geste, zvoki in trenutki tišine globoko obogatijo vašo duhovno izkušnjo.

Ali vas zanima še kaj drugega?

Ali imate še kakšno vprašanje v zvezi s sv. mašami in zakramenti v naših kapelah? Pišite nam!